Verrier & Fils Cuvée Nature (0,75l)
Popis
Složení tohoto cuvée se skládá z 1/3 Meunier, 1/3 Pinot Noir a 1/3 Chardonnay. Jsou zde použita z 25 % rezervní vína ze dvou předchozích ročníků.
Zrání ve sklepě: 4 roky před uvedením na trh
Původ: svahy oblasti Petit Morin (mezi Épernay a Sézanne)
Expozice: jih až jihovýchod, vinice výhradně na svazích
Toto cuvée je složené z 5 vesnic a 30 jednotlivých parcel
Věk vinic: 45 let
Typ půdy: vápenec s belemnity a jíly
Sklizeň: ruční
Vinifikace: v nerezových a smaltovaných ocelových tancích
Degoržování: ruční (tzv. „à la volée“)
Zéro dosage (méně než 1 g/l zbytkového cukru)
Barva cuvée Nature je jemně zlatavá. Perlení je živé a jemné řetízky bublinek vytvářejí na hladině krásný prstenec pěny. Celkový dojem je světlý, zlatavý a dynamický, evokující svěžest a energii.
První dojem ve vůni je velmi otevřený. Cítíme aroma zralého ovoce jako jsou mirabelky a hrušky, doplněné tóny pečiva. Po provzdušnění se objevují bohatší tóny, například jasmín a med. Výraz je zároveň ovocný i květinový s pěknými tóny autolýzy (chléb, brioška), které vznikají během zrání vína na kalech ve sklepě. Vůně je zralá a okouzlující, připomínající pozdní léto nebo začátek podzimu. Po dvaceti minutách ve sklence je „držení na vzduchu“ perfektní, projev zůstává stabilní a nevykazuje žádné známky únavy.
Chuťový začátek je ostrý, jazyk je ihned zaujat přímou kyselinkou. Tato krásná živost nás provází až do závěru a zvýrazňuje jemnou vínovost cuvée. Víno má totiž určitou hloubku a strukturu. Textura v ústech je plná a pevná, což podporují i tóny grapefruitu. Jde o víno strukturované, přímočaré, vzpřímené a bez kompromisů.
Závěr je napjatý a minerální. Navzdory absenci dozáže (přidávání cukru) si víno udržuje dobrou aromatickou délku – přibližně 8 sekund. Navíc lehká svíravost a hořkost přispívají k minerálnímu dojmu a jemně podtrhují perzistenci. Cuvée Nature nabízí krásný kontrast mezi aromatickým projevem – zralým a klidným – a charakterem v ústech – živým a mladistvým. Jistě osloví milovníky šampaňských vín s výraznou osobností. Doporučujeme podávat při teplotě 10 °C, aby se co nejlépe rozvinula jeho aromatika.
Živé, svižné, osvěžující a lehké – ideální pro chvíle odpočinku nebo přátelský rozhovor. Skvěle se hodí k několika hoblinkám parmezánu nebo slaným sušenkám.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Po pět generací provozuje rodina Verrier vinice ve vesnici Étoges mezi Epernay a Sezanne.
Od roku 1860 jsou vinaři z otce na syna: Auguste & Ismérie VERRIER / Eugène & Léonie VERRIER / Raymond & Edith VERRIER / Francis & Maryse VERRIER / Emmanuel & Laurence VERRIER.
Étoges
V Étoges najdeme tři ušlechtilé odrůdy vinné révy Champagne, vysazené na útesu Ile-de-France, na podloží tvořeném křídami „Bélemnite“. Vinice je na středních svazích orientovaných na jihovýchod; sluneční svit (1650 h/rok) a srážky (650 mm/rok). Na severu podporuje zadržování vody plošina Brie, která má jílovité a tudíž nepropustné podloží. Tato zeměpisná poloha upřednostňuje výskyt ranních mlh, které v kombinaci se slunečním svitem dávají vzniknout úžasnému šampaňskému.
Dům produkuje ročně cca 30 000 lahví.