Tarlant 'La Lutétienne Millésime 2005 Brut Nature (0,75l)
Popis
Tento ročník nese jméno L'Aerienne, která evokuje vzdušnou, éterickou povahu sklizně 2004. "Roku, v němž zvítězilo Chardonnay", jak říká Benoìt Tarlant.
Ročník
Po mimořádně tuhé a suché zimě přišly začátkem dubna silné mrazy, které způsobily značné ztráty na úrodě. Z jednoho extrému do druhého – koncem května se začaly zvyšovat teploty a vlna veder přinesla regionu Champagne nejteplejší léto za posledních 53 let. Zrání hroznů urychlilo vedro a k překvapení všech se 21. srpna začalo se sklizní. Byla to nejranější sklizeň v Champagne od roku 1822, která přinesla zralou a zdravou úrodu. Kontrastní povětrnostní podmínky během roku nakonec vedly k pozoruhodně šťavnatým, vysoce koncentrovaným hroznům, které připomínají legendární ročníky 1947, 1959 a 1976.
HROZNY
Odrůdy: 70 % Chardonnay a 30 % Pinot Noir
Hrozny pochází ze 4 vinic ve vesnicích Oeuilly a Celles-lès-Condé s průměrným stářím révy 40 let.
ZRÁNÍ
První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. Následně šampaňské zraje minimálně 12 let ve sklepě na kvasinkách. Po degorzáži ještě dalších 6 měsíců odpočívá ve sklepě.
Dosáž: 0 g/l (tedy šampaňské bez přidaného cukru)
CHUŤ
Čistá slámová barva se žlutými a živou pěnou. Komplexní a delikátní aroma se pyšní tóny broskví, mandlí, briošek a citrusů. Chuti vévodí svěží, hedvábné, tóny přezrálých peckovin, s jemným dozvukem lískových oříšků a medu. Závěr je perzistentní a komplexní.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Rafinované šampaňské pro jemné obědy, skvěle doplní candáta či okouna, ale také smažené citrusové plody.
Ideální teplota podávání je 9 - 11°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Champagne Tarlant je dynamický rodinný dům se širokou nabídkou šampaňského.
Má 14 hektarů vinic rozmístěných ve 4 různých crus: Oeuilly, Boursault, St-Agnan a Celles-les-Condés, všechny v údolí Marne. Dohromady to dává přibližně 57 pozemků, které jsou obhospodařovány udržitelným způsobem. Průměrný věk vinic je 35 let.
Benoit Tarlant, který momentálně vinařství vede, mění jejich portfolio směrem k menší dosáži (zhruba 0–6 g/litr). Vinifikace je 70 % v sudu, 29 % v tanku a 1 % v amfoře a velmi často u jejich šampaňského neprobíhá malolaktická fermentace.