ROGER MANCEAUX Millésime 2016 Premier Cru (0,75l)
Popis
Ročník
Teplé a suché jaro znamenalo rychlý a zdravý začátek vegetační sezóny. Poupata i kvetení byly úspěšné a absence silných mrazů dávala pěstitelům důvod k optimismu. Červenec byl chladný a vlhký a teprve v srpnu bylo konečně sucho. Přestože velké množství dešťových srážek způsobilo problémy s plísněmi, chladivý vítr ji naštěstí udržel na uzdě. Příznivé září přineslo teplé a suché podmínky, které umožnily dozrát hroznům a zachránily sklizeň.
HROZNY
Odrůdy: 50 % Pinot Noir, 50 % Chardonnay
Pinot Noir pochází z Grand Cru vinic v Mailly. Chardonnay pochází z Grand Cru vinic v Taissy.
Stáří vinic je přes 40 let.
ZRÁNÍ
U vína probíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 6 let ve sklepě na kvasinkách. Po degorzáži ještě dalších 6 měsíců odpočívá ve sklepě.
Dosáž: 5 g/l
CHUŤ
Toto ročníkové šampaňské se pyšní krásnou zlatavou barvu plnou lesku, doprovázenou přetrvávajícím provazcem bublin. Vůně je výrazná a komplexní, snoubí v sobě medové tóny, známky briošek spolu s ovocnými aromaty meruněk, sušených fíků a citrusů. Chuť je plná a krémová, odhaluje eleganci a krásnou svěžest. Dlouhý závěr nabízí sílu i jemnou mineralitu.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Vintage 2016 je skvělým aperitivem, ale skvěle se hodí třeba i ke grilovanému okounovi s fenyklem, telecímu brzlíku s houbami či sýrům jako je Comté či Gruyére. Velmi zajímavá kombinace je spojení se Schwarzwaldským dortem (neboli Black Forest či Schwarzwald Gâteau).
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňský dům Roger Manceaux je
- 5 generací milovníků vinic počínaje Edmondem, po něm René, pak Roger a teď Patrik a jeho děti.
- 5 vesnic „Montagne de Reims“: Rilly la Montagne, Taissy, Trois-Puits a Villers-Allerand klasifikované jako Premier Cru a Mailly-Champagne klasifikované jako Grand Cru.
- 3 odrůdy hroznů: také hlavně Pinot Noir Chardonnay a Pinot Meunier.
- Respektování tradic a biologické rozmanitosti, integrované vinohradnické postupy. Od roku 2016 má Manceaux certifikaci vysoké ekologické hodnoty.
- Odbornost předávaná z generace na generaci a inovace ve vinicích a také ve výrobě vína.