ROGER MANCEAUX Héritage 2012 Premier Cru (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Ročník
Ročník 2012 byl pro šampaňské vynikající, přestože vegetační období přineslo tolik zvratů, že to většinu pěstitelů znervóznilo. Relativně teplá zima přešla do extrémně vlhkého jara a mrazy i obzvlášť silné krupobití zničily část úrody. Neuvěřitelné podmínky v srpnu však daly vinobraní nový směr. Tento měsíc přinesl stálá vedra, kdy teploty někdy stoupaly tak vysoko, že se réva začala přehřívat. Slunečné září však umožnilo hroznům dokončit proces zrání. Modré odrůdy jako Pinot Noir a Meunier mohly plně dozrát a Chardonnay bylo bohaté a zakulacené, přičemž si zachovalo potřebnou kyselost.
HROZNY
Odrůdy: 60 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay
Pinot Noir pochází z Grand Cru vinic v Mailly. Chardonnay pochází z Grand Cru vinic v Taissy.
Stáří vinic je přes 40 let.
ZRÁNÍ
První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech pro větší komplexnost vína. U vína probíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 6 let ve sklepě na kvasinkách. Po degorzáži ještě dalších 6 měsíců odpočívá ve sklepě.
Dosáž: 5 g/l
CHUŤ
Toto ročníkové šampaňské se pyšní krásnou zlato-žlutou barvou plnou lesku, doprovázenou přetrvávajícím provazcem bublin. Vůně je elegantní a svěží, snoubí v sobě bílé květy, mateří kašičku a meruňkový džem spolu s dřevitými tóny. Chuť je plná a harmonická s tóny bílých květů a čerstvého pečiva. Dlouhý závěr nabízí sílu a vyzrálost.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Toto výjimečné šampaňské se skvěle hodí jako aperitiv, či jako společník pro prosluněný oběd, kdy dokonale podtrhne chuť platýze, či carpaccia z krevet.
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňský dům Roger Manceaux je
- 5 generací milovníků vinic počínaje Edmondem, po něm René, pak Roger a teď Patrik a jeho děti.
- 5 vesnic „Montagne de Reims“: Rilly la Montagne, Taissy, Trois-Puits a Villers-Allerand klasifikované jako Premier Cru a Mailly-Champagne klasifikované jako Grand Cru.
- 3 odrůdy hroznů: také hlavně Pinot Noir Chardonnay a Pinot Meunier.
- Respektování tradic a biologické rozmanitosti, integrované vinohradnické postupy. Od roku 2016 má Manceaux certifikaci vysoké ekologické hodnoty.
- Odbornost předávaná z generace na generaci a inovace ve vinicích a také ve výrobě vína.