PIPER HEIDSIECK Brut Vintage 2014 (0,75l)
Popis
Ročník
Teplé a suché jaro znamenalo rychlý a zdravý začátek vegetační sezóny. Poupata i kvetení byly úspěšné a absence silných mrazů dávala pěstitelům důvod k optimismu. Červenec byl chladný a vlhký a teprve v srpnu bylo konečně sucho. Přestože velké množství dešťových srážek způsobilo problémy s plísněmi, chladivý vítr ji naštěstí udržel na uzdě. Příznivé září přineslo teplé a suché podmínky, které umožnily dozrát hroznům a zachránily sklizeň.
Hrozny
Odrůdy: 55 % Pinot Noir, 45 % Chardonnay.
Celkově hrozny pochází z 19 cru, 87 % pochází z vinic s označením Grand Cru či Premier Cru.
Zrání
U vína plně probíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 5 let ve sklepě na kvasinkách. Po odkalení ještě nejméně 12 měsíců odpočívá ve sklepě.
Dosáž: 7 g/l
Chuť
Vintage 2014 je elegantní, zářivý a intenzivní ročník. Šampaňské má zlatou barvu protkanou jemnými třpytivými bublinkami. Jeho vůně přináší tóny pomeranče, meruňky, briošky a opečených mandlí. Poté vás okouzlí plná, svěží a vyvážená chuť, ve které se objevují tóny mandarinky, limetkové kůry a lékořice. Závěr je vytrvalý s lehce pikantními tóny zjemněnými sametovou texturou.
"Ročník 2014 představuje dokonalou rovnováhu teplých, kořeněných vůní s pozoruhodně svěží chutí.", říká Emilien Boutillat, hlavní sklepmistr.
Párování k jídlu
Vychutnejte si toto ročníkové šampaňské samotné jako aperitiv nebo v kombinaci s pokrmy jako je: toast s pošírovaným vejcem a chorizem, italské houbové rizoto s parmazánem, smažené sýrové krokety či se sýry jako je krémový Charource.
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Florens-Louis Heidsieck byl synem luteránského ministra z Vestfálska. Přestěhoval se do Remeše, aby tam pracoval jako obchodník s oděvy a objevil tam kouzlo vinařství. Své vlastní víno začal vyrábět v roce 1780 a přestože nebyl ani vinař ani rodák z Remeše, měl talent a ve své nové profesi tvrdě pracoval. Svůj vlastní Vinařský dům založil 16. července 1785. To se již v tomto umění stal odborníkem a dokonce věnoval jedno ze svých vín královně Marii Antoinettě. Navíc získal tu čest, že mohl své víno prezentovat Její Výsosti sám. Když Florens-Louis Heidsieck v roce 1828 zemřel, jeho synovec a spolupracovník Christian Heidsieck převzal Maison Heidsieck v partnerství se svým bratrancem, Henri Guillaume Piperem.
Piper byl výjimečně nadaným obchodníkem a jako podnikatel své doby cestoval po světě a propagoval šampaňské Heidsieck. Čtrnáct královských a císařských dvorů z nich udělalo svého oficiálního dodavatele a nedlouho nato bylo "Heidsieck od Pipera" jediným šampaňským, které praví aficionados pili. A tak se víno s jakostními standardy přísně definovanými samotným Florens-Louis Heidsieckem velmi rychle stalo známým jako "Piper-Heidsieck".
V říjnu 1838 se tato jména ještě více přiblížila, když se Henri Piper oženil. ...s vdovou po Christianu Heidsieckovi!
1. ledna 1851 Henri Piper přibral do spolku svého bratrance J.C. Kunkelmanna.
Při příležitosti stého výročí Domu v roce 1885 pověřili známého klenotníka ruského královského dvora Fabergé, aby vyrobil ornament ze zlata, lapis lazuri a diamantu a ozdobili jím speciální šampaňské vyrobené při této příležitosti.
Po smrti J.C. Kunkelmanna pokračoval jeho syn. Poté podnik převzala jeho dcera a zeť a Dům zůstal v rodině.
V roce 1985 Piper-Heidsieck velkolepě oslavil dvousetleté výročí na Château de Versailles.
Na konci 80. let se Piper-Heidsieck spojil s mezinárodně známou firmou vyrábějící víno a alkohol Rémy Cointreau.
V roce 1997 se Piper-Heidsieck rozhodl používat červenou barvu ke zvýraznění své hrdé a inovativní osobnosti a ukázat ji na svých lahvích celému světu.