Philipponnat Royal Reserve Non Dosé (0,75l)
Popis
Toto cuvée nabízí jemnou kombinaci aromatické přesnosti, minerality a vinnosti díky naprosté absenci cukru. Oslnivé a skutečné vyjádření stylu Philipponnat.
HROZNY
Odrůdy: 65 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay a 5 % Meunier
Hrozny pochází z převážně z Premier Cru a Grand Cru.
20-30 % tvoří rezervní vína.
ZRÁNÍ
Rezervní vína zrají v dřevěných sudech pomocí systému solera pro lepší spojení starších a mladších vín. U vína probíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 3 roky ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 0 g/l (tedy šampaňské bez přidaného cukru)
CHUŤ
Hluboká zlatá barva odhaluje jantarové odlesky a jemné, vytrvalé bublinky. V prvním přivonění se objeví vinný květ, lípa a čerstvý, lehce opečený chléb. Po nadechnutí se ve víně rozvíjí vůně letních bobulí, citrusových plodů a medu. Chuť je odvážná, čistá a ovocná. Promítají se v ní citrusy s velkou živostí, ale bez agresivity. Závěr je dlouhý s notami čerstvých jablek a čerstvě upečeného chleba.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Vhodné jako aperitiv, se syrovými rybami a mořskými plody, ideální doplněk japonské kuchyně.
Ideální teplota podávání je 8 - 10°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.
V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.