Philipponnat Grand Blanc Millésime 2009 (0,75l)

100 % Chardonnay z Premier Cru a Grand Cru vinic v Côte des Blancs. Výrazná a elegantní vůně kombinující tóny peckovin jako jsou švestky mirabelky s tropickým ovocem v podobě ananasu a banánu. Po provzdušnění se objeví tóny oříšků a briošky. Elegantní, krémová chuť s tropickým aroma je doplněna o sametovou texturu a pružný, velkorysý závěr.


  • Na skladě
2 284 Kč
Kategorie: Philipponnat
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Bílé, Blanc de Blancs
Obsah cukru: Brut
Ročník: 2009
Balení: Holá láhev
 

Grand Blanc, míchané výhradně z hroznů odrůdy Chardonnay, je v nabídce Philipponnat pozoruhodnou výjimkou, neboť charakteristickým znakem domu je odrůda Pinot Noir. Jedná se o jedinečnou příležitost objevit další tvář stylu domu v podobě jemného Blanc de blancs.

 

Ročník

Rok 2009 byl pro šampaňské výjimečně dobrý. Suchá zima zanechala půdu bez vláhy. Jaro však přineslo tolik potřebný déšť a kvetení révy tak proběhlo v pořádku. Počasí se nakonec umoudřilo a srpen přinesl teplé slunečné dny a chladné, osvěžující večery a suché teplo pomohlo zabránit hnilobě a chorobám.

 

HROZNY

Odrůdy: 100 % Chardonnay (neboli Blanc de Blancs)

Hrozny pochází z Premier Cru a Grand Cru vinic v Côte des Blancs.

 

ZRÁNÍ

První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. U části vína probíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 7 let ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 4,25 g/l

 

CHUŤ

Zářivě zlatá barva s jemnými zelenými odlesky je protkána jemnými bublinkami tvořícími bohatou pěnu. Výrazná a elegantní vůně kombinující tóny peckovin jako jsou švestky mirabelky s tropickým ovocem v podobě ananasu a banánu. Po provzdušnění se objeví tóny oříšků a briošky. Elegantní, krémová chuť s tropickým aroma je doplněna o sametovou texturu a pružný, velkorysý závěr.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Ideální jako aperitiv. Výborně se hodí k rybám a měkkýšům (krevety a humři, ať už pošírovaní, nebo podávaní s bílou máslovou omáčkou).

Ideální teplota podávání je 9°C jako aperitiv, při podávání k jídlu je to 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.

V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.