Philipponnat Cuvée 1522 Extra Brut 2015 (0,75l)
Popis
Jméno Cuvée 1522 je poctou roku, kdy se rodina Philipponnatů usadila ve vesnici Ay v srdci vinařské oblasti Champagne. Už tehdy Apvril le Philipponnat vlastnil vinici "Le Léon" v Ay.
Ročník
Ročník 2015 byl v Champagni všeobecně uznáván jako velmi dobrý, dokonce vynikající. Oblast těžila z dlouhého, horkého a suchého léta, které přineslo jen málo problémů. Hrozny dosáhly plné zralosti, aniž by utrpěly na kyselosti. Všechny hlavní odrůdy vyprodukovaly skvělé hrozny, ale Pinot Noir bylo obzvláště úspěšné.
HROZNY
Odrůdy: 70 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay
Pinot Noir pochází z vinice v Ay zvané "Le Léon". Chardonnay zas z vinice v Mesnil-sur-Oger.
ZRÁNÍ
První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. Následně šampaňské zraje minimálně 7 let ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 4,25 g/l
CHUŤ
Světle zlatá barva je protkána jemnými bublinkami tvořícími prstenec na hladině. Živá a výrazná vůně s tóny bílého ovoce a květinového medu je doplněná o lehce pikantní závěr s notami bílého pepře. Chuť je intenzivní, vyzrálá a lehce minerální se sametově hedvábnou texturou. Dominují jí zralé noty meruňkového džemu, oříšků, medu a briošek.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Cuvée 1552 je nádherně plné, takže je perfektním šampaňským pro párování s jídlem. Skvěle se hodí zejména ke zvěřině.
Ideální teplota podávání je 9°C jako aperitiv, při podávání k jídlu je to 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.
V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.