Philipponnat CLOS DES GOISSES 2004 (0,75l)
Popis
Šampaňské vyrobené z hroznů vypěstovaných na jedné z nejvýjimečnějších vinici v Champagne.
Ročník
Po mimořádně tuhé a suché zimě přišly začátkem dubna silné mrazy, které způsobily značné ztráty na úrodě. Z jednoho extrému do druhého – koncem května se začaly zvyšovat teploty a vlna veder přinesla regionu Champagne nejteplejší léto za posledních 53 let. Zrání hroznů urychlilo vedro a k překvapení všech se 21. srpna začalo se sklizní. Byla to nejranější sklizeň v Champagne od roku 1822, která přinesla zralou a zdravou úrodu. Kontrastní povětrnostní podmínky během roku nakonec vedly k pozoruhodně šťavnatým, vysoce koncentrovaným hroznům, které připomínají legendární ročníky 1947, 1959 a 1976.
HROZNY
Odrůdy: 65 % Pinot Noir a 35 % Chardonnay
Hrozny pochází z jediné vinice Clos des Goisses v Ay.
Clos des Goisses je zdí obehnaná vinice o rozloze 5,5 hektaru. Nejen že je nejstarší v Champagne, ale také nejstrmější se svahem 45°. To vysvětluje původ jejího názvu: v místním dialektu znamená "Gois" velmi strmý svah. Tento výjimečný terroir s křídovou půdou má ideální polohu na jihu, na nejlepším svahu Mareuil-sur-Ay nad řekou Marnou.
ZRÁNÍ
První kvašení cca 50 % hroznů probíhá v dubových sudech. U vína neprobíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 8 let ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 4,25 g/l
CHUŤ
Zářivě zlatá barva je korunována delikátní, sametovou pěnou. Velmi jemná aromatická komplexnost s první vůní meruňkové marmelády, která se rozvíjí do lehkých tónů pečiva, smetany a vanilky. Chuť je krémová, plynulá a zralá. Mimořádně jemná struktura je v krásné harmonii s vytrvalou mineralitou.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Vytvoří nezapomenutelnou kombinaci s pokrmy s výraznou chutí, jako je zvěřina, lanýže, kaviár a měkké sýry.
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.
V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.