Perrier Jouët Cuvée Belle Epoque Blanc de Blancs 2012 Magnum (1,5l) v dárkové krabičce
Popis
Perrier-Jouët Belle Époque Blanc de Blancs bylo původně poprvé vytvořeno ze sklizně roku 1993 a vydáno na oslavu nového tisíciletí. Žádná edice tohoto výjimečného cuvée nepřevyšuje 40 000 lahví, proto se jedná o nejvzácnější Belle Époque šampaňské.
Ročník
Ročník 2012 byl pro šampaňské vynikající, přestože vegetační období přineslo tolik zvratů, že to většinu pěstitelů znervóznilo. Relativně teplá zima přešla do extrémně vlhkého jara a mrazy i obzvlášť silné krupobití zničily část úrody. Neuvěřitelné podmínky v srpnu však daly vinobraní nový směr. Tento měsíc přinesl stálá vedra, kdy teploty někdy stoupaly tak vysoko, že se réva začala přehřívat. Slunečné září však umožnilo hroznům dokončit proces zrání. Modré odrůdy jako Pinot Noir a Meunier mohly plně dozrát a Chardonnay bylo bohaté a zakulacené, přičemž si zachovalo potřebnou kyselost.
HROZNY
Odrůdy: 100 % Chardonnay (neboli Blanc de Blancs)
ZRÁNÍ
Šampaňské zraje minimálně 8 let ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 8 g/l
MAGNUM
Zrání v Magnumu (láhev o objemu 1,5l) se považuje za tu nejlepší volbu. Tvar láhve je maličko jiný, než u standardní 0,75l. Jde především o poměr velikosti hrdla láhve k jejímu tělu, které je u magnumu větší. To umožňuje snížit okysličení vína a dá tak prostor pro optimální a komplexnější stárnutí. Jde tedy o šampaňské v jeho nejlepší formě.
CHUŤ
Světlá zlatá barva barva skrývá žluto-zelené odlesky a třpytivé jemné bublinky. Vůni vévodí květy zimolezu a akácie, citróny a grepy s dotykem pomeranče, vanilky, mandlí a křídy. Chuť je svěží, jemná a vyvážená s krémovou texturou. Okamžitě vás uchvátí tóny šťavnatých a zralých grepů, exotického ovoce, kandovaných citrónů, lipového květu a křupavých čerstvých toastů. Závěr je opravdu dlouhý s dotykem minerality.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Toto ročníkové šampaňské se přirozeně snoubí s ušlechtilými mořskými plody jakou je carpaccio z mušlí svatého Jakuba s citrusovou kůrou, mořský ďas v solné krustě, kambala, humr nebo langusty.
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňský dům Perrier-Jouet byl založen v roce 1811 po sňatku Pierra Nicolase Perriera a Rose Adelaide Jouetové. Nyní vlastní 65 hektarů vinic, z nichž prakticky všechny vinice jsou klasifi kovány jako tzv. Grand Cru. Perrier-Jouet má neustále zásoby svých nejstarších ročníků, jako je Perrier-Jouet 1825 – nejstarší dnes dochované šampaňské. Byl jmenován dodavatelem šampaňského pro britskou královskou rodinu, švédský i belgický královský dvůr.
První ročník cuvée Perrier-Jouet Fleur de Champagne byl uveden na trh v proslulé pařížské restauraci Maxim a následně v Alcazaru při recepci u příležitosti 70. narozenin Duka Ellingtona v roce 1964. Láhev zdobí sasankový dekor ve stylu Art Nouveau navržený sklářským umělcem Emilem Galle.