Moët & Chandon Impérial Brut (0,2l)
Popis
Toto ikonické šampaňské jistě poskytne každé oslavě pocit stylu. Moët Impérial - poprvé vytvořený v roce 1869 - se vyznačuje svou jasnou ovocností, svůdnou chutí a elegantní zralostí.
Hrozny
Odrůdy: 30-40 % Pinot Noir, 20-30 % Chardonnay a 30-40 % Meunier
Moët Impérial je vytvářen v srdci Champagne z více než 100 vín (z nichž 20-30 % je rezervních), pečlivě vybraných pro zvýšení komplexity a stálosti šampaňského. Tato směs obsahuje 30-40 % odrůdy Pinot Noir, 30-40 % Meunier a 20-30 % Chardonnay - sklizené z největšího statku v regionu - které dodávají šampaňskému plnost, jemnost a eleganci.
ZRÁNÍ
Šampaňské zraje minimálně 2 roky ve sklepě na kvasinkách. Po odkalení ještě minimálně 3 měsíce odpočívá.
Dosáž: 7 g/l
Chuť
Ve skleničce zaujme elegantní světle zlatou barvou s jemnými bublinkami tvořícími pravidelné kroužky pěny na hladině. Poté vás okouzlí vůně čerstvých zelených jablek a citronových tónů, které ustupují bílým květům a kamenité mineralitě. Aromatický koncert zakončují noty pražených kešu ořechů, briošek a elegantní nádech vanilky. Bohatá chuť s tóny hrušek, bílých broskví a jablek je následována osvěžujícími bublinkami, které dodávají vínu sametovou texturu a odhalují citrusové ovoce a angrešt. Závěr je jemný a elegantní.
Párování k jídlu
Elegantní chuť Moët & Chandon Impérial obecně skvěle doplní kombinace ovoce a ryb. Dušený mořský okoun, či mořský vlk v soli s lehkou omáčkou či bylinkovou majonézou nebo kuře pečené s tymiánem jsou k tomuto šampaňskému ideálními společníky. Nebojte se ale i kombinace s čerstvým kozím sýrem na celozrnném chlebu nebo s dobrým sýrem Brie. Samozřejmě pokud chcete šampaňské podávat jako aperitiv, samo o sobě, tak chybu rozhodně neuděláte.
Ideální teplota podávání je 8 - 10°C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Historie Moët & Chandon znamená přes 250 let rodinné tradice. Je to příběh firmy, která si dovedností a vášní pro výrobu vína získala jedinečnou pověst a dnes má prestiž vedoucího výrobce šampaňského na celém světě. Vše začalo Claudie Moëtem, narozeným v roce 1683. Jako potomek staré rodiny usídlené v kraji Champagne, povýšené do šlechtického stavu Karlem VII. V roce 1446, založil kupec a obchodník Claude Moët v roce 1743 vlastní podnik. Ten později převzal jeho syn Claude-Louis-Nicolas (1719-1792), a ještě později vnuk a průkopník Jean-Rémy Moët (1758-1841). V době zuřících napoleonských válek Jean-Rémy cestoval po světě a otevřel první evropské trhy. A obchodní expanze rodinného podniku mohla začít.
Labyrint podzemních sklepů, vyhloubených do křídy, se rozrůstal souběžně s úspěchem firmy Moët & Chandon. V současné době to znamená 28 km sklepů na několika úrovních. Záhadná a pozoruhodná geometrie podněcuje fantazii návštěvníků, pomalu se procházejících chodbami. Vlhkost, pronikající z křídových zdí, opar vína a cinkání lahví pečlivě pokládaných do řad, se spojuje s ozvěnou hlasů a smyslem pro plynutí času. Všechno zde vystihuje přírodu v akci a neocenitelný přínos času.
Vinice jsou rozděleny do tří oblastí kolem Reims a Epernay: Montagne de Reims, Marne Valley a Côte des Blancs. Je tradicí používat tří různých vinných rév, z nichž každá specificky přispívá k výrobě harmonické směsi. Vinice Moët & Chandon se nacházejí na 800 hektarech půdy, což znamená, že firma Moët & Chandon je největším samostatným pěstitelem vína v Champagne, kde představuje jednu čtvrtinu celkové vinařské oblasti. Oblast pokrývá celou plochu tohoto jména s 13 ze 17 Grands Crus. To umožňuje firmě získávat vína z opravdu nejlepšího a nejširšího spektra vinic.
Šampaňské Moët & Chandon patří do skupiny LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) - největšího světového podniku s luxusním zbožím, vlastnícího jedinečné portfolio s více než 60 prestižními značkami.