Larmandier-Bernier Longitude 1er Cru Extra-brut (0,75l)
Popis
HROZNY
Odrůdy: 100 % Chardonnay (neboli Blanc de Blancs)
Všechny hrozny pochází z jedné zeměpisné délky (longitudy), z Premier Cru vinic z Vertus, Oger, Avize, Cramant, které tvoří linii blízko 4. poledníku.
Směs obsahuje 40 % rezervních vín.
ZRÁNÍ
První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. U vína spontánně probíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 2 roky ve sklepě na kvasinkách. Po odkalení, které se dělá ručně, ještě nejméně 6 měsíců odpočívá ve sklepě.
Dosáž: 3 g/l
CHUŤ
Blanc de Blancs Longitude nabízí vůní citrusových jader, smetany, křehkého ovoce a čerstvě upečeného toastu. Chuť je plná, čiperná a minerální s pikantní kyselinkou a krémovou pěnou. Promítají se v ní noty hrušky, křídy, zeleného jablka a citrónu s lehkým dotekem vanilky. Závěr je dlouhý a slaný, je více vybroušený než jeho protějšek Latitude.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Toto svěží šampaňské krásně vinikne jako aperitiv nebo v kombinaci s čistými jídly jako je pošírovaná bílá ryba s beurre blanc omáčkou a hráškem či lehce opečené mušle svatého Jakuba s citrusy nebo carpaccio z bílých ryb.
Ideální teplota podávání je 8 - 10°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Historie
Vinařská tradice obou rodin Larmandier i Bernier sahá až do dob francouzské revoluce. V roce 1971 Philippe Larmandier a jeho žena Elizabeth Bernier, která vlastnila vinice ve Vertus, spojili svá jednotlivá vinařství a vzniklo vinařství nové Champagne Larmandier-Bernier. Od roku 1982, kdy zemřel Philippe, vedla vinařství Elizabeth sama.
Roku 1988 se do vinařství ze studií vrací její syn Pierre, aby pokračoval v rodinné tradici. Ten od roku 1992 opět zavedl produkci jednotlivých vín reflektující svůj terroir a od roku 1999 se toto vinařství dalo cestou biodynamiky. Všechny vinice Larmandier-Bernier jsou dnes velmi jednoduše rozpoznatelné, jelikož jsou pokryty bylinným porostem. Pierre je velkým odpůrcem používání jakýchkoliv herbicidů.
Původní kvasinky
Alkoholová fermentace je spuštěna přirozeně původními kvasinkami přítomnými na květu hroznů. Tak se prodlouží vazba na terroir, vína zrají na kalech asi rok, aniž by se provádělo stáčení nebo filtrování: nejdříve děláme víno, než vytvoříme bublinky! Každý rok se karty zamíchají, protože kvasinky se liší podle crus, jejich zaměření a také podnebí daného roku. Původní kvasinky jsou tak dokonale přizpůsobeny ročníku a terroir.