Lanson Rosé Label Brut (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Lanson je jedním z prvních šampaňských domů, které vyráběly Rosé procesem míchání již v roce 1833. V roce 1949 se rodina Lanson rozhodla vyrobit cuvée s charakteristickou svěžestí - styl, který si maison Lanson drží dodnes.
HROZNY
Odrůdy: 53 % Pinot Noir, 32 % Chardonnay a 15 % Meunier
Hrozny pochází ze zhruba 100 cru z toho 50 je klasifikovaných jako Premier a Grand Cru
Směs obsahuje zhruba 35 % rezervních vín.
Toto růžové šampaňské je vyrobeno metodou míchání, ve směsi je tedy 7 % modrých hroznů (převážně z prestižních vinic v Bouzy či Les Riceys) vinifikováno jako tiché červené víno.
ZRÁNÍ
Šampaňské zraje minimálně 4 roky ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 8 g/l
CHUŤ
Světlou lososově růžovou barvou prostupují nekončící řetízky jemných bublinek. Jemné vůni dominuje nejprve ovoce jako jsou maliny, granátové jablko a krvavý pomeranč. To vše po několika minutách doplní tóny briošek a růží. Chuť je jemná, ovocná a minerálně svěží. Promítají se v ní stopy jahod, červeného rybízu a pomela, které dodávají vínu šťavnatost. Dlouhý závěr přináší příchuť mandlí s příjemnou mineralitou.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Jemné tóny tohoto Rosé z něj činí ideální aperitiv pro dlouhý letní večer, piknik nebo elegantní doprovod k dezertům. Určitě ale skvěle doprovodí třeba lososa v sezamové kruště s fenyklem, japonské tataki z tuňáka se sojovou omáčkou, zázvorem a wasabi či sladkou klasiku jako jsou jahody Wimbledon.
Ideální teplota podávání je 6 - 8°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňský dům Lanson patří k nejstarším ve Francii. Historie se datuje až do roku 1760 a řadí se tak k vinařstvím, které byly založeny již před Francouzskou revolucí a přežily dodnes.
Lanson dodává svá šampaňská vína na tři královské dvory - španělský, anglický a švédský. Jelikož syn zakladatele firmy Nicolas - Louis Delamotte byl maltézským rytířem, stal se od roku 1798 znakem firmy Maltézský kříž. V roce 1828 vstupuje do firmy Jean - Baptiste Lanson, který přinesl jméno Lanson.
Šampaňský dům Lanson začal jako jeden z prvních vyvážet šampaňské především do tehdejšího carského Ruska a Anglie. Na těchto trzích uspěl a získal uznání díky dlouhodobě vysoké kvalitě a čisté charakteristické chuti. Proto především Anglie a Rusko patří mezi největší odběratele a Lanson se tak řadí mezi firmy, které své produkty především vyváží. Velkou poctou pro firmu Lanson je skutečnost, že si jej jako hlavní šampaňské vybral šéfkuchař a majitel špičkových restaurací Alain Ducasse. Jedna z jeho restaurací se pyšní oceněním tří Michelin hvězdiček. Podle mnohých kritiků (např. Toma Stevensona) se „kvalita, především základní řady tohoto šampaňského domu, během několika posledních let fantasticky zlepšila“. Důkazem vysoké kvality a potenciálu ke staření je kolekce Old Vintages, která nabízí láhvově zralé ročníky od ročníku 1979.