Jameson (1,0l)
Popis
Jameson Original vyniká vyváženou kombinací zrání v sudech po bourbonu a sherry a patří do segmentu irish blended whiskey. Skládá se totiž z grain (obilné) whiskey a třikrát destilované single pot still whiskey (kombinace sladovaného a zeleného ječmene). Obsah alkoholu 40 %.
Servírujeme nejlépe v čisté podobě do old-fashioned nízké sklenice na whiskey (tumbleru) nebo jako součást osvěžujících koktejlů nebo horkých drinků.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Jameson je třikrát destilovaná, dvakrát tak jemná irská whiskey. Značku založil John Jameson v roce 1780. Hned poté, co založil svoji dublinskou palírnu, začal si vytvářet pověst a jméno. Již od začátku trval pouze na těch nejlepších ingrediencích (tradice, kterou přirozeně Jameson whiskey dodržuje do dnes a bude i nadále!). Osobně vybíral barely k dozrávání a nikdy neměl strach připlatit si za opravdovou kvalitu. John Jameson byl pořádně tvrdohlavý a neústupný, co se týče kvality, takže není žádným překvapením, že se jeho palírna stala "Single Distillery". To jednoduše znamená, že vše, od výběru ingrediencí či sudů přes destilaci až ke zrání, mělo své místo v jedné jediné palírně, aby byla zajištěna co největší kontrola kvality. Ale nebojte, John nebyl jen samá práce a žádná zábava.
Single Distillery na dublinské Bow Street se stala legendární pro své společenské události. Do dnešních dní tato stará palírna hostí ty nejlepší party v celém Dublinu. Pokud se někdy ocitnete poblíž, neváhejte a přidejte se! Na konci osmnáctého století bylo zvykem destilovat whiskey na dvakrát, podle skotského modelu. Což ničemu nevadí, pokud se s takovouto whiskey spokojíte. John ale chtěl víc. Přidal své speciální schopnosti a trval na trojité destilaci, neboť objevil, že právě ona je to tajemství, které činí whiskey dvakrát tak jemnou. Ptáte se, proč ne třeba čtyři či snad dokonce pět destilací? Neudělaly by snad whiskey ještě jemnější? Nemyslete si, že to John nezkoušel. Vyzkoušel by cokoliv, jen aby dosáhl dokonalosti! Potvrdilo se nakonec, že trojitá destilace je bodem, který už nemůže být lepší.