JACQUES SELOSSE LE BOUT DU CLOS (0,75L)
Popis
„Le Bout du Clos“ pochází z vinné révy osázené Pinot Noir (80%) a Chardonnay (20%), která se nachází na svahu na jih ve městě Ambonnay. Systém solera. Tato lokalita produkuje pouze kolem 2 000 lahví ročně. Silné, ale také sladké a svěží.
Anselme Selosse z Domaine Jacques Selosse v Avize (Côte de Blancs) po studiích oenologie v Burgundsku přenesl tamní filozofii v roce 1980 do svého rodného kraje a způsobil revoluci – minimalistický přístup ve vinici (bez umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů, jedny z nejmenších výnosů v Champagne) a ve svých vínech se od počátku snažil maximálně zachytit autentičnost svých vinic. Vlastní celkem cca 7,5 ha vinic v Grand Cru obcích Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay, a 1er Cru Mareuil-sur-Aÿ. Hrozny z nich sbírá v plné fyziologické zralosti, tedy o 3–4 týdny později, než je v kraji běžné. Ke každému ročníku a vinici se chová individuální přístup. Primární fermentace moštu vždy probíhá spontánně v dřevěných sudech (nové do 16-20% max.) o různých velikostech (228 l, 400 l a 600 l) a leží alespoň rok na jemných kvasničních kalech, malolaktická fermentace někdy proběhne, někdy ne, konzervant SO2 se používá minimálně. Rezervní vína stráví rok ve velkých sudech (foudres), pak jsou uložena do nerezových tanků. Vína jsou bez dozáže a nebo s minimální dávkou. Svými plnými a charakterními víny záhy zvedl slušnou vlnu emocí, a to jak kladných, tak záporných. Mnoho pěstitelů inspiroval k výrobě vlastních vín - Selossovi následovníci: např. Egly-Ouriet či Ulysse Collin. Jeho vína jsou často nazývána jako Burgundsko s bublinami a je dobré se k vínu i takto chovat – pro lepší expresi Selossových vín jsou vhodné velké sklenice burgundského tvaru, provzdušnění před servírováním a zbytečně víno nepodchlazovat.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vyhlášený šampaňský dům Selosse se nachází ve vesnici Avize, která se nachází v Côte de Blancs. Rodinný majetek, který zahrnuje téměř 8 hektarů vinic v porostech Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ay, Mareuil-sur-Aÿ a Ambonnay.
Historie
Rodiče Anselma Selosse rodiče provedli svou první vinifikaci v roce 1964. O deset let později dostal Anselme klíče od panství. Svou profesionální kariéru tak zahájil tím, co se stalo celoživotním procesem pozorování, pokusů a omylů a rozjímání o jeho vinařských metodách a praktikách.
Od roku 1990 do roku 1996 byly ve vinicích uplatňovány principy agrobiologie, od roku 1996 se zaměřil na biodynamiku. V roce 2002 se Anselme distancoval od biodynamické doktríny, vzepřel se obvyklým kódům a procesům, protože nechtěl mít žádný podíl na ovlivňování přírody. Začaly ho inspirovat myšlenky a úvahy Masanobu Fukuoay a permakultuře.
Za posledních dvacet let vyvinula rodina Selosse svůj vlastní systém vinohradnictví, což je přístup, který se neřídí žádnou předem stanovenou metodou, ale spíše se neustále přizpůsobuje okolnostem a počasí. Aby vysvětlili svou filozofii týkající se vinné révy, Anselme a Guillaume často odkazují na „sběrače“, tedy ty, kteří se vydávají do přírody sklízet úrodu a sbírat tam nalezené ovoce: „Primum non nocere“. Za prvé, neubližuj…
Jak se blíží čas předání klíčů další generaci v Domaine Jacques Selosse, syn Anselma a Corinne, Guillaume, se od roku 2012 připravuje jít ve stopách svého otce. Během doby, kdy pracoval bok po boku se svým otcem, přirozeně rozvíjel své vlastní vinařské dovednosti a sklony, které do budoucna jistě propůjčí vínům jedinečnou identitu.