HENRIOT BRUT SOUVERAIN (0,375l)
Popis
Hrozny
Odrůdy: 45 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay a 15 % Meunier
Hrozny pochází celkem z 29 vinic. 30 až 50% tvoří rezervní vína.
Zrání
Šampaňské zraje minimálně 3 roky ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: méně než 7 g/l
Chuť
Šampaňské křišťálově čisté zlaté barvy s jemnými bublinkami. Jedná se balet vůní: bohatá vůně dortu se svěžími citrusovými plody nutí sliny se sbíhat, bujný kouř přechází v čistou křídu, to celé obklopené spoustou zralého žlutého a červeného ovoce. V chuti je plné, přímočaré ale kulaté, krémové. Rafinované tóny citrónové kůry a meruňky se prolínají s brilantní harmonií čerstvě opečených toastů a teplých briošek. Závěr je dlouhý s přetrvávající svěžestí
Párování s jídlem
Brut Souverain je výborný jako aperitiv, ale hodí se také například k ústřicím, kaviáru, uzenému lososovi či humrovi nebo k parmazánovému rizotu.
Šampaňské doporučujeme podávat o teplotě 8-10°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Champagne Henriot, jeden z posledních nezávislých a původní rodinou vlastněných domů v Champagne, si už v roce 1905 zvolil císař František Josef I. za svého dodavatele "dvorního Champagne". Henriotovi si pak zavázal k dodávkám zvláštním císařským patentem.
Rodina Henriot přišla do oblasti Champagne v roce 1640. Věnovala se obchodu s textilem a vínem a kousek po kousku získávala do svého majetku vinice. V roce 1808 pak byla založena značka Champagne Henriot, která je dodnes ve vlastnictví rodiny. Již od počátků výroby Champagne v domě Henriotových se kladl velký důraz na kvalitu vinic a preciznost vinifikace.
Vína Henriot vynikají především dokonalou harmonií, ušlechtilostí a jemnějším, ale brilantním perlením.