GOSSET Grand Rosé (0,75l)
Popis
Hrozny
Odrůdy: 55 % Chardonnay a 45 % Pinot Noir.
8% Pinot Noir je vinifikovaného jako červené víno a pochází z vinic v Ambonnay, Bouzy a Cumières.
Ostatní hrozny pochází z vinic v Ambonnay, Aÿ, Bouzy, Chouilly, Verzenay a Villers-Marmery.
Zrání
Šampaňské zraje minimálně 4 roky ve sklepě na kvasinkách. A následně odpočívá ještě 6 měsíců po degorzáži.
Dosáž: 8 g/l
Chuť
Nejstarší společnost v Champagni nezapomíná na své kořeny ani na svůj styl. Intenzivní lososově růžová barvou prostupují jiskrné bublinky. Aroma je charakteristické pro Pinot Noir a připomíná lesní ovoce jako jsou jahody, maliny, černý rybíz a višně. Chuť je dobře stavěná, s neustálou rovnováhou mezi napětím kyselin a jemností ovoce. Závěr nás jemně zahalí do vůně jahod a malin s kořenitým skořicovým pozadím. V chuti se projevuje příjemná kulatost a krásná mineralita.
Párování k jídlu
Toto Rosé je ideální pro posezení s přáteli, podávané jako aperitiv nebo k jídlu. Párujte ho s divokým lososem, foie gras, telecím masem připraveným tak, aby bylo jen růžové, kachními prsíčky, asijskou kuchyní, linguine v červeném pestu a nebo třeba malinovými makronkami.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tradiční zkušenosti od roku 1584.
Po čtyři století byla kladena zvláštní péče na udržení dobré pověsti značky a zachování rodinného know-how při výrobě šampaňského. V roce 1584 Pierre Gosset, městský radní v Ay a pěstitel vína, vyrobil neperlivá převážně červená vína z hroznů, které sklidil na svém vinohradě. V té době bojovala o hrdé místo na stole francouzských králů dvě vína: víno z Ay a víno z Beaune, z několika stovek spolků dále na jihu. Obojí se vyráběla ze stejných vinných odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Pověst vína z Ay byla taková, že si zde František I. nechal postavit svou vlastní vinici, kterou nyní vlastní Champagne Gosset. Později v 18. století se začala v Ay a v okolí vyrábět šumivá vína a rodina Gossetových se přirozeně zaměřila na výrobu šampaňského.
Pro výrobu cuvée prodávaného v lahvích v historické stylu probíhá u rodiny Gossetových část výrobního procesu v dřevěných sudech. Nesmí dojít k mléčnému kvašení, aby se zachovala jemná kyselina jablečná, která udržuje přirozené ovocné aroma vína. A stále, jako kdysi, se každý den podle tradice Vinařského domu ručně provádí poignettage, ruční prosívání, a dégorgement, odstraňování sedimentu.