GOSSET Grand Millesime Brut 2015 (0,75l)
Popis
Ročník
Rok 2015 se vyznačoval extrémními výkyvy počasí: mírná, deštivá zima ustoupila kontrastnímu jaru s obdobím mrazů, po němž následovala intenzivní vedra a bouřlivé léto. Chladné a suché září umožnilo hroznům dokonale dozrát. Především modré hrozny ukázaly pozoruhodnou zralost s výraznou ovocnou vůní a plným tělnatým dozvukem.
Hrozny
Odrůdy: 41 % Chardonnay a 59 % Pinot Noir.
Hrozny pochází z vinic v Ambonnay, Avenay, Avize, Bisseuil, Chavot, Cramant, Moussy, Noé les Mallets, Pierry, Trépail, Verzy a Villers Marmery.
Zrání
Šampaňské zraje ve sklepě na kvasinkách tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. A následně odpočívá ještě 6 měsíců po degorzáži.
Dosáž: 6 g/l
Chuť
Světle žlutá barva s extrémně jemnými, těsně spojenými bublinkami. Ovocná, svěží a pikantní vůně vyjadřuje tóny pečiva (nugát, frangipane) a čerstvého ovoce (pomeranč a švestka Mirabelle). Po zahřátí vína je patrný jemný tón hrušky Passe-Crassane přinášející nádech likéru Poire Williams. V chuti je šampaňské energické s příjemným napětím a vůní čerstvého ovoce (nektarinka, žlutá broskev), stejně jako s nádechem krásné svěží kyselinky. Závěr je čistý, přímý, slaný a minerální, zanechávající krásný nádech hořkosti a verbeny.
Párování k jídlu
Toto ročníkové šampaňské se skvěle hodí k večernímu posezení s grilovanou zeleninou, šunkou Pata Negra či dobře vyzrálým parmazánem nebo sýrem Comté.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tradiční zkušenosti od roku 1584.
Po čtyři století byla kladena zvláštní péče na udržení dobré pověsti značky a zachování rodinného know-how při výrobě šampaňského. V roce 1584 Pierre Gosset, městský radní v Ay a pěstitel vína, vyrobil neperlivá převážně červená vína z hroznů, které sklidil na svém vinohradě. V té době bojovala o hrdé místo na stole francouzských králů dvě vína: víno z Ay a víno z Beaune, z několika stovek spolků dále na jihu. Obojí se vyráběla ze stejných vinných odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Pověst vína z Ay byla taková, že si zde František I. nechal postavit svou vlastní vinici, kterou nyní vlastní Champagne Gosset. Později v 18. století se začala v Ay a v okolí vyrábět šumivá vína a rodina Gossetových se přirozeně zaměřila na výrobu šampaňského.
Pro výrobu cuvée prodávaného v lahvích v historické stylu probíhá u rodiny Gossetových část výrobního procesu v dřevěných sudech. Nesmí dojít k mléčnému kvašení, aby se zachovala jemná kyselina jablečná, která udržuje přirozené ovocné aroma vína. A stále, jako kdysi, se každý den podle tradice Vinařského domu ručně provádí poignettage, ruční prosívání, a dégorgement, odstraňování sedimentu.