Glenmorangie Nectar d'Or 46% (0,7l) v dárkové krabičce
Popis
"Ór" je keltským výrazem pro zlato. Po deseti letech zrání v sudech po bourbonu dozrává ještě dva roky v sudech po sauterne. Sametová, rozpouštějící se konzistence citronového dortu zanechávající v ústech pikantní citrusovou chuť limetky.
Alkohol 46%, nefiltrovaná. Hodnocení Jim Murray: 94/100
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Glenmorangie (čti: glenmorendží) je skotská palírna společnosti Glenmorangie plc nacházející se ve vesnici Tain v kraji Ross-shire, jež vyrábí skotskou sladovou whisky. Palírna Glenmorangie byla založena v roce 1843, kdy ji nechal zaregistrovat William Mathieson z Talinu, ale v místech, kde se nyní nachází palírna Glenmorangie, se vyráběl alkohol již od roku 1738.
Velmi dlouho to byla jedna z posledních palíren vlastněná nezávislou společností. Avšak v r. 2004 získala nadpoloviční většinu akcií Glenmorangie Plc. společnost Moet Hennessy (vlastní např. koňak Hennessy a šampaňské Dom Pérignon. Společnost Moet Hennessy tak současně získala i značky Glen Moray a Ardbeg, které patřily do portfolia společnosti Glenmorangie Plc.)
Překlad jména Glenmorangie zní Údolí klidu (nebo také Proláklina vedle vody). Kotle umístěné v palírně jsou nejvyšší ve Skotsku (513cm) a jsou považovány za významný zdroj chuti: při destilaci unikají páry alkoholu relativně dlouhou cestou a zbavují se tak postupně nežádoucích příměsí. Společnost tvrdí, že díky jim se na vrchol kolony dostanou jen ty nejčistší páry alkoholu. Vedení palírny odmítalo dříve připustit, aby se jejich lihovina stala součástí míchaných whisky jiných značek. Až teprve nedávno začala tyto zakázky přijímat. Do plnícího tanku se přidává nepatrné množství whisky Glen Moray - jen tolik, aby nebyla nijak ovlivněna chuť zrající whisky, ale přitom dostatečné množství, aby to nezávislým stáčecím firmám zabránilo prodávat tuto whisky jako čistou sladovou pod slavným názvem Glenmorangie proti vůli firmy.
Tato palírna má velmi rozsáhlé portfolio produktů. Je to hlavně díky tomu, že palírna nechává své produkty zrát nejdříve v sudech po bourbonu a potom dozrávat v sudech po portském, sherry, madeiře a nebo jiných produktech.