GANCIA PROSECCO ROSÉ D.O.C. EXTRA DRY (0,75L)
Popis
Novinka od italského vinařství, které světu představilo vůbec první italské šumivé víno a které oslavilo již 170 let od založení.
Prosecco Rosé D.O.C. bylo v roce 2020 nově zařazeno do apelace Prosecco D.O.C. a představuje tak zcela novou kategorii. Ačkoliv se růžová šumivá vína vyráběla již dříve, nesměla nést označení Prosecco.
Odrůda hroznů: Glera a Pinot Noir (max. 15 %)
Vinifikace: po sklizni jsou hrozny jemně lisovány a následně kvašeny při kontrolované teplotě 18°C. Dle metody Martinotti je pečlivě hlídána teplota při druhotném kvašení (15-18 °C), aby byly maximalizovány aromatické charakteristiky.
Extra Dry: 17 g cukru na l
D.O.C.: region v severní Itálii
Obsah alkoholu: 11 %
Balení: Lahev inspirovaná slunečními paprsky při východu slunce nad italskými vinicemi.
Vzhled: Intenzivní čistá a zářivá růžová barva. Jemné a přetrvávající perlení.
Aroma: Svěží, ovocné aroma s nádechem červených bobulí a květin.
Párování: vhodné jako aperitiv, k pokrmům z ryb (i syrových) nebo k bílému masu.
Ideální servírovací teplota: 8-10 °C
Ideální skladování: 11-15 °C
PROSECCO GANCIA
Carlo Gancia se narodil roku 1829 v obci Narzole v oblasti italského Piemontu. V polovině 19. století, kdy byla výroba perlivých vín v Itálii jen fantazií, se 19letý Carlo rozhodl přeměnit sen v realitu a vycestoval do Francie, aby se seznámil s víny za Alpami a nechal se jimi inspirovat. Ve Francii strávil dva roky a výsledkem této pouti bylo první italské šumivé víno. Rok po návratu, roku 1850, založil v piemontské obci Chivasso společně se svým bratrem Edoardem firmu „Fratelli Gancia“ (v překladu „bratři Ganciovi“).
Carlo využil nově nabytých znalostí z Francie a přepracoval koncept výroby šampaňského za použití hroznů odrůdy Moscato, typické pro tamní region. Vytvořil tak v podstatě nový typ šampaňského, který pojmenoval Spumante Italiano, v překladu „italské šumivé“ – toto původní víno se vyrábí dodnes (v současnosti pod názvem Gancia Asti D. O. C. G.). Tak se Carlo stal autorem a opatrovníkem prvních oficiálních pravidel italské „klasické metody“, která se dodržují do dnešního dne.
Rodinu Gancia pojí silné pouto se všemi, kdo se podílejí na výrobě jejích produktů. Vše začíná nepřetržitým a přímým kontaktem s vinicemi, půdou a pěstiteli. Honba za dokonalým produktem je podstatou kultury Gancia. Od selekce půdy a hroznů až po výběr kazety a jemné lisování vína – každý krok se provádí s maximální pečlivostí. Cyklus, který provází neustálá péče, uzavírá odpočinek lahví s vínem v historických sklepeních. Identita, řemeslná dovednost při obdělávání půdy a místo původu garantují mimořádnou kvalitu produktů Gancia. Z jasné identity plyne v čase neměnný styl produktů Gancia. Produkty značky Gancia vyprávějí příběh společnosti, jež nezapomněla na tradice a místo svého původu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.