Egly Ouriet Extra Brut Tradition Grand Cru (0,75l)

75 % Pinot Noir a 25 % Chardonnay. Šampaňské je plné, široké s vynikající hloubkou a působivou koncentrací chutí. Rafinovaná, bohatá, ale živá chuť se skvělou strukturou, jemnou mineralitou, tóny máslové briošky a velkou svěžestí v dlouhém závěru.


  • Na skladě
2 660 Kč
Kategorie: Egly Ouriet
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Extra Brut
Ročník: Neročníkové
Balení: Holá láhev
 

Hrozny

Odrůdy: 75 % Pinot Noir a 25 % Chardonnay

Hrozny pochází z Grand Cru vinic v Bouzy, Verzenay a Ambonnay, kde průměrné stáří keřů je kolem 40 let.

 

Zrání

Toto šampaňské zraje minimálně 3 roky ve sklepě na kvasinkách. 

Dosáž: 1 g/l 

 

Chuť

Ze sklenice se line masitá vůně jablíček v medu, broskví, čerstvého chleba, mandarinky a pralinky. Šampaňské je plné, široké s vynikající hloubkou a působivou koncentrací chutí. Rafinovaná, bohatá, ale živá chuť se skvělou strukturou, jemnou mineralitou, tóny máslové briošky a velkou svěžestí v dlouhém závěru.

 

Párování k jídlu

Tento Brut podávejte při teplotě mezi 9 a 12 °C, abyste si co nejlépe vychutnali jeho jemnou strukturu a temperament.
Nejlépe mu budou dělat společnost pokrmy z ryb jako třeba sushi, krevety, platýz či mušle svatého Jakuba. Ryby můžete doplnit máslovou omáčkou s citrónem - ta bude s tímto šampaňským krásně notovat.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

eglyouriet_logo

Tento kultovní šampaňský dům v současné době řídí nadaný vinař Francis Egly se svým otcem Michelem, který zdědil vinice od svého otce Charlese. Doména disponuje přibližně osmi hektary vinohradů, kdy všechny leží na území se statusem Grand Cru, převážně v Ambonnay (kde Francois a Michel vlastní 7,2 ha), ale také ve Verzenay (dalších 1,2 ha) a v Bouzy (maličká parcela).

Vinohrady, jejichž stáří se pohybuje mezi 30 a 50 lety, jsou osázeny ze 75 % odrůdou Pinot Noir, zbylých 25 % tvoří hlavně Chardonnay a stará výsadba Meunier ve Vrigny.

Vína fermentují v dřevěných sudech, nejsou čiřena nebo filtrována před lahvováním pro druhotnou fermentaci a velmi se šetří se sírou. Vína jsou obvykle tři až čtyři roky na kvasnicích, ale někdy i déle (sedm let v případě ročníku 1996). Jsou minimálně dozážována a informace o délce zrání a odstřelení z kvasnic jsou vždy na zadní etikety láhve.