Deutz Brut Rosé Millesime 2016 (0,75l)
Popis
Ročník
Teplé a suché jaro znamenalo rychlý a zdravý začátek vegetační sezóny. Poupata i kvetení byly úspěšné a absence silných mrazů dávala pěstitelům důvod k optimismu. Červenec byl chladný a vlhký a teprve v srpnu bylo konečně sucho. Přestože velké množství dešťových srážek způsobilo problémy s plísněmi, chladivý vítr ji naštěstí udržel na uzdě. Příznivé září přineslo teplé a suché podmínky, které umožnily dozrát hroznům a zachránily sklizeň.
HROZNY
Odrůdy: 80 % Pinot Noir, 20 % Chardonnay
Jedná se o růžové šampaňské vytvořené metodou míchání, takže 7 % Pinot Noir je přidáno během procesu výroby v podobě tichého červeného vína.
Pinot Noir pochází z Grand Cru a Premier Cru vinic vAÿ, Bouzy, Verzenay, Ambonnay, Mareuil a Tauxières.
Chardonnay pochází z Grand cru vinic v Avize.
CHUŤ
Rosé má zářivou barvu růžového zlata protkanou jemnými řetízky bublinek ústících v krémovou pěnu. Vůni jasně dominuje červené ovoce v popředí s lesními jahodami a malinami. Chuť je čistá, šťavnatá. Jemná mineralita se snoubí s chutí červeného ovoce a tóny máslového toastu. Velmi elegantní závěr.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Toto ročníkové Rosé si samozřejmě lze vychutnat samotné, ale hezky doplní jídla jako je sushi, sashimi či lososový tataráček. Plánujete-li šampaňské jako zlatou tečku nakonec, pak doporučujeme kombinaci s malinovým koláčem či dezertem Pavlova.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Z přátelství dvou mladých podnikatelů z Cách, Pierra-Huberta Geldermanna a Williama Deutze se v srdci Aÿ v roce 1838 zrodil šampaňský dům Deutz. Vytvořili filozofii naprostého nasazení, která vedla k tomu, že jejich šampaňské bylo rychle oceněno po celé Evropě.
V roce 1983 dům koupila rodina Rouzaud, která vlastní také Louis Roederer.
Vinařský rukopis
Výroba vína je velmi tradiční, vinifikace probíhá v nerezových kádích. Dubové sudy se zde zcela vynechávají, aby se zdůraznila čistota a svěžest vína. Základní vína se nechávají kvasit při nízkých teplotách, aby se zachovala aromata, a všechna vína procházejí malolaktickou fermentací (jablečno-mléčným kvašením).