Deutz Brut Millesime 2016 (0,75l)
Popis
Ročník
Rok 2016 se vyznačoval extrémními výkyvy počasí: mírná, deštivá zima ustoupila kontrastnímu jaru s obdobím mrazů, po němž následovala intenzivní vedra a bouřlivé léto. Chladné a suché září umožnilo hroznům dokonale dozrát. Především modré hrozny ukázaly pozoruhodnou zralost s výraznou ovocnou vůní a plným tělnatým dozvukem. Suché, zralé a zdravé roky jsou vhodné pro odrůdu Pinot Noir, která je hlavním pilířem tohoto cuvée.
HROZNY
Odrůdy: 65 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay a 5 % Meunier
Pinot Noir pochází z Grand Cru a Premier Cru vinic v Bouzy, Mareuil-sur-Aÿ, Aÿ, Verzenay a Ambonnay.
Chardonnay pochází z Grand cru a Premier cru vinic v Avize a Villers-Marmery.
Meunier pochází od Binson et Orquigny.
ZRÁNÍ
Šampaňské zraje minimálně 6 let ve sklepě na kvasinkách. Po degorzáži odpočívá ještě dalších 6 měsíců.
CHUŤ
Víno má světle zlatou barvu s bohatým a jemným perlením. Čistá a elegantní vůní po bílých květech a zeleném jablku se po chvíli proměňuje v zralou hrušku a med. V chuti jsou patrné svěží tóny citrusů, dále zralé broskve, vařených jablek a teplých briošek. I tak si ale Millesime 2015 drží přirozenou svěžest.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Tento ročník si samozřejmě lze vychutnat samotný, ale hezky doplní jídla jako je sushi, sashimi, krabí koláčky, rizoto s bílými lanýži nebo telecí à la crème.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Z přátelství dvou mladých podnikatelů z Cách, Pierra-Huberta Geldermanna a Williama Deutze se v srdci Aÿ v roce 1838 zrodil šampaňský dům Deutz. Vytvořili filozofii naprostého nasazení, která vedla k tomu, že jejich šampaňské bylo rychle oceněno po celé Evropě.
V roce 1983 dům koupila rodina Rouzaud, která vlastní také Louis Roederer.
Vinařský rukopis
Výroba vína je velmi tradiční, vinifikace probíhá v nerezových kádích. Dubové sudy se zde zcela vynechávají, aby se zdůraznila čistota a svěžest vína. Základní vína se nechávají kvasit při nízkých teplotách, aby se zachovala aromata, a všechna vína procházejí malolaktickou fermentací (jablečno-mléčným kvašením).