Déthune Grand Cru Cuvée a L’Ancienne (0,75l)
Popis
Limitovaná edice 1 000 lahví.
Hrozny
Odrůdy: 50 % Pinot Noir a 50 % Chardonnay.
Hrozny pochází z Grand Cru vinic v obci Ambonnay, které sousedí s šampaňským domem Krug.
Zrání
První kvašení hroznů probíhá v dubových sudech. Víno se připravuje bez filtrace, namísto toho probíhá přirozené chlazení. Šampaňské zraje minimálně 6 let ve sklepě na kvasinkách.
Cuvée à l'Ancienne je výrazem úcty k tradicím Champagne a zve vás k objevení techniky používané před rokem 1850, tedy před používáním drátěného uzávěru (jinak také klícky či agrafy): ručně vázaný korkový uzávěr. Vyzkoušejte si tradiční rituál odstříhnutí konopného provázku nůžkami před samotným otevřením láhve.
Dosáž: 5 g/l
Chuť
První vůně je intenzivní a velmi svůdná, evokuje tóny pralinky, kakaa, pražených lískových oříšků, nugátu, švestek a kandované broskve. Provzdušnění šampaňského přidává k potěšení tóny pečeného ananasu, jódu, medu, fíků, třešní, horkého másla, kandovaného citronu.
Počáteční chuť na patře je pružná a svěží, s krémovou perlivostí. Cuvée à l'Ancienne Millésime rozvíjí dužnatou ovocnou chuť, podtrženou svěží citronovou kyselinkou. Chuť je harmonická, ovocně smetanová a hedvábná. Jemným a osvěžujícím finišem prostupuje lehká mineralita a slanost, která šampaňskému dodává dokonalý balanc chutí.
Párování k jídlu
Mezi pokrmy, které skvěle doprovodí toto šampaňské, patří: mušle svatého Jakuba s ořechovým máslem, foie gras s pečenými kaštany, kuřecí prso s omáčkou ze smržů či jen samotné hoblinky parmezánu jako snack.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pierre a Sophie Déthune spojují tradici a technologie. Od roku 1990 se neustále vyvíjejí a pravidelně nakupují ty nejlepší vinifikační nástroje. Výrazně vylepšili své kvasné zařízení s 5 dubovými káděmi a 90 dubovými sudy po šampaňském, které Pierre sám nechal zrát, aby se rozvinula nová komplexní aromata.
Extrémně vysoká kvalita šampaňského Paul Déthune je možná díky velmi pečlivě sledované a technologicky vyspělé vinifikaci. Jednou z jedinečných charakteristik tohoto šampaňského domu je, že vína zrají v dřevěných sudech.Mají 5 dubových kádí a 90 dubových sudů po šampaňském. I některá rezervní vína, které vinařství používá, zrají v sudech. Tento jedinečný způsob vinifikace rozvíjí nesrovnatelně komplexní aroma, které je známkou vysoké kvality a svěžesti.