Bombay Star of Bombay (0,7l)
Popis
Star of Bombay je pomalu destilovaný London Dry gin z unikátní směsi 12 ručně sbíraných bylinek a koření (koriandr, mandle, bobule jalovce, andělika, skořicová kůra, bobule kubéby, bergamot, kořen kosatce, semena muškátového oříšku, lékořice, citronová kůra, rajská zrníčka). Star of Bombay se vyrábí procesem zvaným „vapour infusion“ neboli plynná infuze (alkoholové páry procházejí přes bylinné přísady umístěné odděleně v perforovaných měděných koších, a tím se jemná vůně každé botanicals vstřebá do alkoholu). Lahvuje se při 47,5 % alkoholu, po snížení z 87,5 %, kterých se dosáhne pomalou destilací. Tento pomalý proces destilace mu dává výraznou a komplexní chuť. Díky vyššímu procentu alkoholu vynikne jeho kvalita, intenzita a výrazné citrusové tóny. Star of Bombay & Tonic:. 0,04 l Star of Bombay 0,08 l prémiový tonic plátek pomerančové kůry led Naplňte sklenici ledem a zamíchejte, aby se sklenice zchladila. Přebytečnou vodu slijte. Pomalu nalijte Star of Bombay a znovu promíchejte, aby se gin rovnoměrně ochladil. Přes barmanskou lžíci dolejte tonic a na závěr ozdobte plátkem pomerančové kůry.
Bombay Sapphire gin obsahuje 40 % alkoholu (miniatury pak dokonce 47 %). Od roku 1997 je značka vlastněna společností Bacardi Global Brands.
Název "Sapphire" je odvozený od proslulého 182karátového safíru "Hvězda Bombaje" (Star of Bombay), který pochází ze Srí Lanky a roku 1935 jej dostala darem známá herečka z němých filmů Mary Pickford od svého manžela během natáčení stejnojmenného filmu. Označení "Bombay" pak odkazuje k velké oblíbenosti ginu v Indii během období tzv. Britské Indie, kdy byla Indie britskou kolonií.
Připravuje se z 10 různých rostlinných přísad, tzv. botanicals. Základem jsou jalovcové bobule (Itálie), oddenek kosatce (Itálie), mandle (Španělsko), citronová kůra (Španělsko), semena koriandru (Maroko), kůra lékořice (Čína), čínská skořice (Indočína), kořen anděliky (Sasko), pepř kubéba (Jáva) a rajská zrníčka (západní Afrika).
Základní neutrální alkohol je do této palírny dodáván (nevyrábí si jej tedy sama), voda na finální ředění ginu pak pochází z přehradní nádrže Vyrnwy ve Walesu.
Pro jeho výrobu se stále využívá již zmiňované destilační zařízení typu Carter Head, s botanicals umístěnými v měděném perforovaném koši přímo v hrdle kotle, kde předávají své aroma stoupajícím alkoholovým párám. Právě tato metoda vede k jemné a lehké chuti, kterou oceňují také příznivci vodky - dlouholetého konkurenta ginu. Až dodnes se přitom využívá originální zařízení z 30. let 19. století jménem "Tom" a "Mary", pouze došlo k přidání dvou novějších přístrojů "Henry" a "Victoria" o celkové kapacitě 24 tis. litrů.
Gin v charakteristické modré lahvi s portrétem královny Viktorie je čistý, lehký a svěží. Jalovec je zde v porovnání s jinými London Dry giny méně dominantní, je přítomný spíše v pozadí, stejně jako například andělika. Cítíme také citrusy a postupně i aromatičtější přísady jako pepř či koriandr.