BOLLINGER R.D. 2008 (0,75l)

Toto šampaňské je výsledek velkých vizí madam Bollinger: víno s vůní umocněnou mimořádně dlouhým zráním, vůní, která bude trvat věčně. Pouze nejlepší ročníky se mohou stát Bollinger RD. Velmi živé víno, které odhaluje výjimečnou komplexnost. Tóny čerstvých lískových oříšků a slanosti se spojují v intenzivní, dlouhý závěr.


  • Na skladě
8 190 Kč
Kategorie: Bollinger
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Extra Brut
Ročník: 2008
Balení: Holá láhev
 

Toto šampaňské je výsledek velkých vizí madam Bollinger: víno s vůní umocněnou mimořádně dlouhým zráním, vůní, která bude trvat věčně. Pouze nejlepší ročníky se mohou stát Bollinger RD: 2008 je živý a mimořádně komplexní, bere nás na cestu mimo čas.

 

ROČNÍK

Šedá, zatažená obloha na jaře i v létě vedla k nedostatku světla a tepla. V září pak došlo k pozdnímu zázračnému zvratu jako v letech 2000 a 2006 nebo u opěvovaného ročníku 1966. Zralost hroznů tak předčila veškerá očekávání a odhalila výjimečně výraznou harmonii tónů. Závěrečný přísný výběr vyústil v nižší objem sklizených hroznů, zato však neobyčejné kvality a s bezprecedentní aromatickou vyzrálostí.

 

HROZNY

Odrůdy: 71 % Pinot Noir, 29 % Chardonnay

Hrozny pochází celkem z 18 různých cru. Pinot Noir pochází převážně z Aÿ a Verzenay, zatímco Chardonnay z Le Mesnil-sur-Oger a Cramant.

 

ZRÁNÍ

První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech starých 20 let, což umožní vínu rozvinou více komplexní chuť. Druhé kvašení je delší než standardně než je ručně degoržováno.

Dosáž: 3 g/l (Extra Brut)

 

CHUŤ

Zlatá barva s jemnými odlesky drobných, ale vytrvalých bublinek tvořících bohatou pěnu. Lákavé aroma marcipánu, dušených meruněk, medu a strouhanky doprovází svěží tóny bergamotu. Citrusové tóny jsou následovány chutí švestek Mirabelle a broskví. Velmi živé víno, které odhaluje výjimečnou komplexnost. Tóny čerstvých lískových oříšků a slanosti se spojují v intenzivní, dlouhý závěr.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Vychutnejte si toto ročníkové šampaňské samotné jako aperitiv nebo v kombinaci s mušlemi svatého Jakuba s lískovými oříšky.

Ideální teplota podávání je kolem 10 ° C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

bol_logo

Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.

Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.