André Clouet The V6 Experience (0,75l)
Popis
Pinot Noir nezraje lineárně. Zhruba po šesti letech přechází do fáze známé jako "Vír". Poháněno neviditelnou silou nabývá další dimenze. Hluboké, jasné, šumivé... vzlétá a blíží se k nebeské harmonii. Připravte se, až ho ochutnáte, budete vystřeleni jako vesmírná raketa směrem k tajemné, oslnivé galaxii Pinot Noir!
HROZNY
Odrůdy: 100 % Pinot Noir (neboli Blanc de Noirs)
Hrozny pochází z Grand Cru v Bouzy.
Směs obsahuje cca 20 % rezervních vín.
ZRÁNÍ
První kvašení 5 % hroznů probíhá v dubových sudech z Burgundska. Následně šampaňské zraje 7 až 9 let ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 5 g/l
Dosážní likér je tvořen převážně Chardonnay, které zrálo v dubových sudech.
CHUŤ
Hluboká zlatá barva je protkaná jemnými třpytivými bublinkami. Čistou a intenzivní vůní se proplétají mineralní noty spolu s kandovaným citronem, tropickým ovocem a kořením. Chuť je bohatá, mohutná a pevně strukturovaná se šťavnatou ovocností. Víno se trochu pomalu rozjíždí (jako vesmírná raketa), ale pak jde velmi strmě nahoru. V chuti lze rozpoznat citrusy, horký karamel, perník a voňavé čerstvé briošky. Dochuť je suchá a minerální, ale s krásně krémovou texturou.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Toto šampaňské se bude krásně hodit k sýrům jako Brie de Meaux, Gorgonzola Dolce či Bresse Bleu.
Ideální teplota podávání je 8 - 10°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Toto unikátní vinařství leží v městečku Bouzy, kde odrůda Pinot noir dokazuje, že tady je její pravý domov. Rodina vlastní 8 hektarů vinic v Bouzy a Ambonnay, které patří mezi nejlépe situované vesnice v Champagni s označením Grand Cru.
Vinařství bylo založeno roku 1741 jedním z předků, který působil jako malíř Ludvíka XV. na královském dvoře ve Versailles. Právě on vytvořil podklad pro etikety, které reprezentují Champagne André Clouet dodnes.
Hlavní enolog je velmi přátelský a energický Jean-François Clouet, který celé vinařství modernizoval, tradice a historii však zachoval v plné míře. Vína jsou zde vyráběna téměř výhradně z odrůdy Pinot noir a mají velmi klasický a elegantní styl. Jsou obrazem půdy, ze které se každoročně rodí a téměř dokonalá adjustáž jim dodává na majestátnosti.