„Až jednou vyšumím, tak vyšumím“ praví se v jedné povídce Šimka a Gossmanna a možná to platí pro učitele Kvasinku, ale nemusí to nutně platit pro šampaňské a jiná šumivá vína. Je totiž způsob, jak uchovat otevřenou láhev ještě několik dní, aby si zachovala svou čerstvost a především své kouzelné bublinky.
Bohužel trik se lžící nefunguje. Ačkoli každý už někdy slyšel radu: „Známému to říkal barman, že stačí do hrdla láhve strčit držadlo lžíce. Netuším, jak to funguje, ale prý to funguje.“ A po první zkoušce zjistíte, že realita je bohužel někde jinde a vy můžete zbytek láhve prakticky vyhodit.
A proto existují takzvané stoppery. Speciální špunty, které díky pružině a gumě dokáží opravdu pevně uzavřít lahev tak, aby se tam udržel tlak a nevnikal vzduch. A tím pádem jsou i schopné udržet bublinky tam, kde mají – v láhvi!
Existuje několik typů, liší se jen tím, jak ho na láhev dáváte a jak ho z ní snímáte. Na funkčnosti typ nemá vliv. Jeden stoper lze použít na jakoukoli láhev. U větších rozměrů lahví typu Jéroboam, Mathusalém atd. to už bude problém, ale jinak sednou na hrdla všech značek. Jen až budete lahev se stoperem otevírat, přistupujte k ní jako k láhvi s korkem. Šampaňské nevyšumí, ale špunt bude chtít rychle ven.
Originální uzávěr láhve Veuve Clicquot Ponsardin, snadné použití, krásný design.
|
Teď se už nemusíte bát otevřít si standartní 0,75l láhev ve dvou s tím, že vám něco zbyde, můžete si dát dvě skleničky dnes a dvě zítra. Šampaňské většinou nezbývá, ale jistota je jistota a nikdo nechce ten šumivý poklad vylít. A teď už opravdu nemusí.